Omega 3 is eigenlijk een familie van onverzadigde vetzuren, bestaande uit drie belangrijke soorten: ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Omega 3 staat ook wel bekend als visolie, omdat we het voornamelijk uit vette vis en schelpdieren halen.
Naast omega 3 zijn er nog andere soorten vetzuren, zoals omega 6 en omega 9. Allemaal hebben ze verschillende gezondheidsbevorderende effecten.*
Onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren
Vet zit in allerlei verschillende vormen in onze voeding verwerkt. Dat is niet zo gek, want vet is één van drie macronutriënten (samen met koolhydraten en eiwitten). Ons lichaam heeft ze alle drie nodig om te functioneren.
Essentiele vetzuren en niet-essentiële vetzuren
Omega 3 valt in de categorie essentiële vetzuren. Het verschil tussen essentiële en niet-essentiële vetzuren is dat essentiële vetten niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Om hier voldoende van binnen te krijgen ben je dus afhankelijk van voeding en suppletie. In het geval van omega 3 is er echter sprake van een uitzondering. De twee omega 3-vetzuren EPA en DHA zijn eigenlijk niet-essentiële vetzuren omdat het lichaam ze wel zelf aan kan maken uit het essentiële plantaardige vetzuur ALA.
Omega 3 en visolie
Wat is dan het verschil tussen omega 3 en visolie? Het is namelijk niet precies hetzelfde. Visolie wint men uit vissen en schaaldieren vanwege het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren EPA en DHA. Dit komt doordat vissen algen eten die rijk zijn aan vetzuren; ze maken dit niet zelf aan.
Bedankt voor uw bericht.
U ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.
Oeps, bij het versturen van uw bericht is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.