Wat is Melatonine

Een cartoon van een man die slaapt met de woorden wat is melatonine

Melatonine is dus een hormoon. Het wordt aangemaakt in de pijnappelklier, ook wel de epifyse genoemd. De epifyse werkt op een ritmische wisseling van licht en donker. Dit verklaart ook meteen waarom het hormoon op bepaalde tijdstippen wordt aangemaakt en wanneer juist niet.


Tussen 19:30 en 21:30 wordt de melatonine productie op gang gezet. Tussen 24:00 en 02:00 uur bereikt de melatonine waarde zijn hoogste niveau. Hierna daalt de melatonine concentratie weer, zodat de basiswaarde in de ochtend wordt bereikt.


Waarvoor wordt melatonine gebruikt?

Het is logisch om aan te nemen dat melatonine wordt gebruikt als je slecht kan slapen. Dit is in zekere zin ook waar. Melatonine kan namelijk niet zomaar ingenomen worden. Het wordt vaak voorgeschreven bij mensen waarbij een slaapstoornis is geconstateerd. Op basis van tests wordt een tijdstip van inname vastgesteld. Dit tijdstip verschilt per persoon, omdat niet iedereen hetzelfde melatonine ritme heeft.


Het innemen van melatonine hoeft er dus niet voor te zorgen dat je er perse beter van gaat slapen, vooral als je het niet op de juiste tijdstippen inneemt.


Tijdstip van inname

Zoals al eerder is beschreven, worden de tijdstippen van inname berekend op basis van het slaapritme. Dit is dus bij elk persoon anders. Bij mensen waarbij de melatonine concentratie te laat op een goed niveau zit, wordt aangeraden om 5 uur van tevoren melatonine in te nemen. Dus stel een persoon heeft om 04:00 uur pas een goede concentratie van melatonine. Dan wordt aangeraden om extra melatonine in te nemen om 11:00 uur.


Voor de mensen die geen specifiek advies hebben, kunnen een richtlijn aanhouden. Zo kunnen zij melatonine innemen 30‐45 minuten voor het slapen.

18 april 2025
10 tips om gemotiveerd te blijven sporten (ook als je geen zin hebt!)
19 maart 2025
Hyrox Ervaring: Niels Over Zijn Eerste Race in Ahoy
11 maart 2025
De voordelen van krachttraining: Meer dan alleen spieropbouw
25 februari 2025
Effectieve Core-Oefeningen voor een Sterke Buik
27 januari 2025
In deze blog bespreken we de beste tips voor een veilige terugkeer naar sport na een blessure.
20 december 2024
In dit blog ontdek je hoe je een effectief voedingsschema opstelt dat je helpt om sterker en gespierder te worden.
26 november 2024
Hoe Meet Je Vooruitgang Zonder Je Alleen Op De Weegschaal Te Focussen?
8 oktober 2024
Het Belang van een Goede Warming-up en Cooling-down
25 september 2024
Waarom Stretching na de Training Belangrijk is
21 augustus 2024
Hoe Stel je de Perfecte Workout Playlist Samen?
Meer posts