Wat is Whey Proteine

Op een blauwe achtergrond staan ​​verschillende flessen wei-eiwit opgesteld

Als sporter weet je vast wel dat eiwitten erg belangrijk zijn voor het herstel van je lichaam na een zware training. In de sportschool hoor je termen als ‘eiwitten hoog’ en in de supermarkt kom je allerlei High Protein producten tegen. Ook eiwitshakes zijn tegenwoordig enorm populair onder beginnende én zeer ervaren krachtsporters. Whey Protein vliegt over de (online) toonbank, maar wat is Whey Protein eigenlijk?


Miljoenen sporters wereldwijd drinken dagelijks hun vertrouwde eiwitshake. Met goede reden, want whey eiwit is één van beste eiwitbronnen die je maar kunt vinden! Whey heeft niet alleen een extreem hoog eiwitgehalte, dat eiwit is ook nog eens van de hoogst mogelijke biologische waarde die je gaat vinden. Combineer dit met een laag aandeel koolhydraten en vetten en je hebt een recept voor succes.


Je bent vast benieuwd wat Whey Protein dan precies is. Whey, ook wel bekend als wei-eiwit, is een bijproduct dat ontstaat tijdens de productie van kaas. Tijdens dit proces ontstaat een soort vloeibare whey. Dit wordt vervolgens gefilterd, verhit en gedroogd zodat er eiwitpoeder overblijft. Ideaal om te mixen met water of melk en op elk moment van de dag te drinken om snel meer eiwitten binnen te krijgen. Die eiwitten die zo belangrijk zijn voor het herstel van je spieren inderdaad!


Zoals je waarschijnlijk weet is whey een zuivelproduct, wat betekent dat het in het beginsel afkomstig is van de melk van een koe. De koe wordt gemolken en daaruit komt rauwe, ongepasteuriseerde melk die niet bedoeld is voor consumptie.


Rauwe koemelk kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor het menselijke lichaam. Om die reden wordt melk allereerst gepasteuriseerd. Bij pasteurisatie wordt de rauwe melk een korte tijd verhit tot temperaturen van 72 tot 138 graden Celsius, waarna de melk weer wordt gekoeld tot 4 graden Celsius. Dit proces zorgt ervoor dat de schadelijke bacteriën worden vernietigd, terwijl de goede voedingsstoffen ongedeerd blijven.


De gepasteuriseerde melk wordt in grote hoeveelheden naar de volgende halte gebracht: de kaasfabriek! Hier wordt de melk behandeld met enzymen waardoor de melk gescheiden wordt. Melk bestaat namelijk van zichzelf voor zo’n 20% uit whey, terwijl de overige 80% uit caseïne bestaat. Bij het scheiden vormt zich een vloeibaar deel, dat is de whey waar uiteindelijk je eiwitpoeder van wordt gemaakt.

18 april 2025
10 tips om gemotiveerd te blijven sporten (ook als je geen zin hebt!)
19 maart 2025
Hyrox Ervaring: Niels Over Zijn Eerste Race in Ahoy
11 maart 2025
De voordelen van krachttraining: Meer dan alleen spieropbouw
25 februari 2025
Effectieve Core-Oefeningen voor een Sterke Buik
27 januari 2025
In deze blog bespreken we de beste tips voor een veilige terugkeer naar sport na een blessure.
20 december 2024
In dit blog ontdek je hoe je een effectief voedingsschema opstelt dat je helpt om sterker en gespierder te worden.
26 november 2024
Hoe Meet Je Vooruitgang Zonder Je Alleen Op De Weegschaal Te Focussen?
8 oktober 2024
Het Belang van een Goede Warming-up en Cooling-down
25 september 2024
Waarom Stretching na de Training Belangrijk is
21 augustus 2024
Hoe Stel je de Perfecte Workout Playlist Samen?
Meer posts