Erwteneiwit, of pea protein, is erg populair onder vegetariërs en veganisten, als alternatief voor eiwitpoeders van dierlijke herkomst. Ook mensen met lactose-intolerantie, die geen melk(producten) kunnen verdragen, zien in pea protein een goed alternatief voor de melkgebaseerde eiwitpoeders wei (whey) en caseïne.
Waarom Erwten Eiwit?
Erwteneiwit is een degelijk alternatief voor iedereen die dierlijke eiwitten, lactose en/of soja wil vermijden. In dit licht moeten we opmerken dat als je puur op zoek bent naar een lactosevrije shake, ei-eiwit en beef protein vanwege hun biologische waarden en aminozuurprofiel betere opties zijn. Ei-eiwit is ook de eerste keus voor vegetariërs die geen vlees, vis of zuivel, maar wél eieren eten.
Zijn bovenstaande eiwitpoeders geen optie voor je, omdat je alle dierlijke eiwitten wilt vermijden? Dan kom je al snel uit bij pea protein, erwteneiwit dus.
Erwten zelf bevatten per 100 g zo’n 5 g eiwitten. Dat is al meer dan de 3,4 g die 100 g (halfvolle) melk bevat. Erwten zijn dus op zich al een goede bron van eiwitten. Net zoals je het wei-eiwit en caseïne-eiwit in melk kunt concentreren of isoleren, kun je dat ook doen met de eiwitten in erwten. We spreken in dat laatste geval van erwteneiwisolaat, of pea protein isolate (PPI). Overigens wordt PPI gewonnen uit de gele erwt, niet de ons bekende groene erwt.
Bedankt voor uw bericht.
U ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.
Oeps, bij het versturen van uw bericht is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.