Wat is Kurkuma

Kurkuma is een wortelsoort die bekendstaat onder verschillende namen, waaronder curcuma, Indiase geelwortel of het Engelse turmeric. Sinds mensheugenis wordt de kurkuma plant (Curcuma longa) geteeld in India, Zuid-China en andere tropische en subtropische landen. Men neemt aan dat de kurkuma wortel oorspronkelijk uit India komt. De gemalen wortel van de nauw aan gember verwante Curcuma longa wordt veelvuldig als specerij gebruikt.
De kurkuma plant kan ongeveer een meter hoog worden. De zogenoemde Goldenseal groeit het best in vochtige, warme gebieden. De knollen en wortelstok worden gescheiden van de laterale wortels. Vervolgens worden ze ondergedompeld in kokend water en daarna in de zon gelegd om te drogen.
Door het drogen in de zon krijgen de ondergrondse delen een gele kleur. De gele kleur wordt door het zogenoemde curcumine (in feite zijn er zeker drie verschillende curcumines) veroorzaakt. Curcumine staat bekend als de kleurstof E100. Na droging maalt men de wortelstokken tot een poeder dat de naam kurkuma heeft.
Kurkuma is zeker gezond! Zo is het kruid onder andere een antioxidant en werkt het ontstekingsremmend. Bovendien heeft het een ondersteunende rol voor de vertering, stimuleert het de eetlust en helpt het gewrichten te onderhouden. Ook is kurkuma goed voor de lever en voedt het de huid. Een veelzijdige wortel die zelfs kan bijdragen tot een goede mentale balans.